ToetOntwerp_header_Zelf

Zelf een verpakking ontwerpen

Waar moet je op letten bij het zelf ontwerpen van een verpakking? Lees hier de 5 belangrijkste ‘Tips van Toet’ hoe je van jouw verpakking een blikvanger maakt.

1: Vraag advies aan je klanten

Je klanten zijn jouw de beste ambassadeurs. Maar het kunnen ook je adviseurs zijn. Vraag eens wat ze van jouw packaging design vinden, voor je zelf alles uit de kast haalt. Hoe? Bel ze om op en vraag ze het hemd van het lijf. Of, ga bij ze langs en maak er gelijk een mooi acquisitiegesprek van. Ondertussen haal je waardevolle informatie op. Je komt te weten wat hen aanspreekt, wat ze vinden van de materiaalkeuze, het ontwerp, de look & feel en het gebruiksgemak.

2: Val je voldoende op?

Zet jouw productverpakking eens tussen die van je concurrenten. Vergelijk de profilering en uitstraling. Ben jij onderscheidend genoeg? Waar zit voor jou ruimte in de markt om je unieke waarden neer te zetten? Kies bewust jouw richting en creëer een eigen uitstraling. Dit doe je aan de hand van een eigen briefing.

3: Staat je belangrijkste USP op de “front of pack?

Wat zetten we op de productverpakking? Vaak willen we te veel vertellen! Zorg daarom, los van de verplichte informatie, dat je keuzes maakt. Less is more. Ga goed na wat jouw product uniek maakt. Wat is jouw USP? Geef die een voorname plaats op de voorkant, front of pack genoemd.

Welk gevoel roept jouw verpakking op en welke informatie krijgt de klant bij de eerste aanblik? Je verpakking dient niet alleen aantrekkelijk en herkenbaar te zijn. Maar boven alles duidelijk: wat hebben we hier, wat is het, wat heb ik eraan. Keuzestress oproepen is funest voor je verkoop. Denk hier ook aan als je meerdere varianten van een product verkoopt.

4: Print en vergelijk

Geen enkele verpakking was gelijk een schot in de roos, ook niet bij de grote ontwerpers der aarde! Print de losse onderdelen van het ontwerp eens uit en leg ze op een neutrale achtergrond. Ga ook nu eens schuiven met de delen. Het lijkt nogal old-school, maar met dit knip- en plakwerk kom je tot nieuwe inzichten. Hang de verschillende opties op, en laat ze even met rust. Kijk na een paar dagen eens met een frisse blik.

5: Bekijk je ontwerp op de millimeter

Controleer hoe de tekst in jouw ontwerp overkomt. Naast het feit dat het inhoudelijk correct moet zijn, wil je uiteraard een foutloze spelling. Let ook goed op hoe de afbreking van zinnen op de verpakking uitkomt en corrigeer lelijke of onjuiste afbrekingen. Beoordeel of de kleurkeuze van de tekst ten opzichte van de achtergrond rustig is en prettig leest. Tot slot houd je rekening met de leesbaarheid. Niets zo vervelend als veel te kleine letters. Hoe leesbaar en herkenbaar is je product van een paar meter afstand? En op een klein online fotootje?

Deze vragen stel je aan je klant

Kom je er echt niet uit? Dan is er nu de kans om je ontwerp naar info@toetontwerp.nl te sturen. Stuur je liever een foto van het ontwerp, stuur deze dan per WhatsApp naar 06-29578222. Ik geef je telefonisch een persoonlijk en professioneel advies.
Kom je er echt niet uit? Dan is er nu de kans om je ontwerp naar info@toetontwerp.nl te sturen. Stuur je liever een foto van het ontwerp, stuur deze dan per WhatsApp naar 06-29578222. Ik geef je telefonisch een persoonlijk en professioneel advies.

Let's meet!

Ben je ervan overtuigd dat ik iets kan betekenen voor jouw merk? 
Neem contact op en dan plannen we snel een afspraak in om elkaar eens te spreken!