Verpakkingsontwerp naar drukwerk
Technische verpakkingsaspecten
We moeten weten hoe de lijntekening van de verpakking moeten lezen om het mooiste resultaat te behalen bij druk.
Vectorbestand
Een verpakkingsontwerp wordt gemaakt in een vector bestand. Maar wat is dit en waarom gebuik je dit?
Drukwerkbestand
Wat is nodig om het product en de verpakking aan te passen op de klant en hun behoeftes.
Drukken of printen?
Een logo kan bestaan uit een beeldmerk of woordmerk. En wat maakt een huisstijl?
Plastic verpakkingen
Alle informatie van productcategorie tot productvariant. Hoe pak je dit aan? En welke communicatiemiddelen heb je nodig?
Van verpakkingsontwerp naar drukwerk
Voordat je jouw verpakkingsontwerp aan gaat leveren aan de drukker is het verstandig om verschillende checks te doen. Er kan veel op het spel staan als er iets misgaat met het producen van de verpakking. Zoals bijvoorbeeld kosten van de herdruk van het ontwerp. Maar nog belangrijker de productiedatum van jouw product en de kosten als deze niet doorgaat. Veel van de risico’s heb je hiervan zelf in de hand. Op deze pagina krijg je de achtergrondinformatie alsmede de belangrijke checks van je bestand!
Technische verpakkingsaspecten
We hebben onderzoek gedaan en weten welk verhaal we willen vertellen op onze verpakking. We weten wie onze klant is en hoe we die aanspreken maar ook hoe we ons kunnen onderscheiden van de concurrent. Kortom we weten welke stijl we op de verpakking gaan creëren. We weten wat de kosten zijn van de verpakking en gaan nu echt aan de slag om het te ontwerpen. Maar hoe mooi onze verpakkingen ook zijn we moeten toch “binnen de lijntjes” tekenen. Kortom we moeten weten hoe de lijntekening van de verpakking moeten lezen om het mooiste resultaat te behalen bij druk.
De lijntekeningen van de verpakking
We weten welke verpakking we gaan gebruiken, maar dan moeten we ook weten of we de juiste lijntekening hebben? Om te beginnen moet je weten wat een lijntekening is. In een lijntekening zien we bijna we alle specificaties van de verpakking. Hierin staan de afmeting meestal 1 op 1 in vermeld. De blauwe gestippelde lijnen geven de vouwlijnen aan. De doorgetrokken magenta/roze lijnen geven de snijlijnen aan. Hierdoor kan je zien of een doosje bijvoorbeeld een venster heeft. Maar ook zie je hoe de verpakking sluit en waar de verpakking aan elkaar wordt geplakt. Bij een potje of doosje zie je hoe conisch de verpakking is. Kortom hoe de verpakking van smal naar breed uitloopt.
De afloop in de lijntekening
Naast deze aanwijzingen geeft de lijntekening ook aan hoe groot de afloop zou moeten zijn. In dit voorbeeld is dit in het grijs aangegeven. De afloop geeft aan tot hoever je ontwerp voorbij de snijlijn loopt. Hierdoor ontstaan er geen witte randjes bij de productie. Bij de meeste lijntekeningen is de afloop 3mm.
Wat is de voor en achterkant van de verpakking?
De lijntekening geef ook aan wat de voor- of achterkant van je verpakking is. Let op: de mening van de producent en de grafisch ontwerper lopen hierbij uiteen. Leveranciers van bijvoorbeeld emmers of potje vinden dat de zegel-lipje de voorkant is van de verpakking. Omdat deze in het schap direct laat zien dat de verpakking ongeopend is. Ontwerpers vinden dit vaak de achterkant omdat deze kant vaak minder mooi is en afleidt van het ontwerp. Wat je ook doet; maak hierin wel een bewuste keuze.
Vectorbestand
Een verpakkingsontwerp wordt gemaakt in een vector bestand. Een vectorbestand bestaat uit verschillende punten met daar tussenin een lijn. De lijn kunnen we aanpassen tot we de vorm hebben ontworpen die we graag willen gebruiken op de verpakking. Het ontwerp van een verpakking kan je het beste maken in Adobe Illustrator of Adobe Indesign. Beiden kunnen de uiteindelijke tekst omzetten van een lettertype naar een vector-vorm.
Verpakkingsontwerp naar Drukwerkbestand en de controle
Voordat we het bestand als een hoge resolutie PDF gaan opslaan moeten we verschillende onderdelen controleren.
- Komen de gebruikte kleuren overeen met die van de huisstijl en die zijn afgesproken voor productie. Kortom: Kloppen alle CMYK-waardes?
- Zijn de juiste pantone kleuren toegevoegd in het bestand? Of heb je geen pantone-kleuren nodig?
- Zijn alle afbeeldingen van de juiste kwaliteit en hebben ze de juist resolutie van 300DPI?
- Zijn de afbeeldingen opgebouwd als CMYK ipv RGB?
- Klopt overal de afloop in het ontwerp?
- Zijn de kleuren van de lijntekening correct en onderscheidend in het ontwerp. Als je bijvoorbeeld een blauwe verpakking hebt is het niet verstandig om de vouwlijnen blauw te houden. Je mag deze dan omzetten naar een afwijkende kleur. Bijvoorbeeld groen. Let er wel op dat deze lijn opgebouwd is uit een onafhankelijke pantone–kleur en verander de naam naar: stansmes.
- Staat jouw lijntekening netjes in een aparte laag? Zodat de drukker dit niet kan verwarren met het ontwerp?
- Als je jouw ontwerp in Adobe Illustrator maakt zorg ervoor dat jouw tekst in ouline/lettercontouren komt te staan. In Adobe Indesign kan je deze afvlakken om hetzelfde resultaat te bereiken.
- Sla je opnieuw op als gecontroleerd definitief bestand of maak er een nieuw pakket van.
- Sla je bestand op als hoge resolutie PDF en controleer alle tabs tijdens het opslaan op de juiste instellingen.
Ja, ik kan wel wat hulp gebruiken!
Het verschil tussen printen en drukken
Een verpakking kan je laten drukken of digitaal printen. Maar om de juiste techniek te kiezen moet je de verschillen weten.
Printen
Dit kan je vergelijken met je printer thuis. Je ontwerp wordt naar de printer verzonden en zodra het papier erdoorheen gaat wordt er in één beweging 4 kleuren (CMYK) aangebracht. Uiteraard gebruiken de drukkerijen hierbij grote professionele digitale printers. Het printen van verpakkingen is alleen interessant voor kleine oplagen.
Drukken
Voordat de ofwel offsetdruk van de verpakkingen kan beginnen worden er eerst drukplaten aangemaakt. Deze platen zijn meestal gemaakt van aluminium en zijn maximaal 0,4mm dik. Op deze plaat wordt per kleur een drukbeeld aangebracht. Hierdoor zijn de opstartkosten voor traditionele druk hoger. Maar bij een grote oplage vele malen voordeliger. Het papier gaat door de gehele drukpers heen langs iedere plaat. De meest voorkomende volgorde is Zwart, Cyaan, Magenta en Geel. Maar iedere drukkerij heeft daar zijn eigen visie over. In dit geval spreken we over 4 kleurendruk.
Steunkleuren
Je zou denken: Met deze 4 kleuren (CMYK) kan je toch alle keuren van de regenboog maken? Ja dat klopt. Maar we kunnen ook een steun kleur toevoegen. Deze steunkleuren zijn in werkelijkheid pantone kleuren. Door het pantone-kleurensysteem wordt bij iedere drukker deze kleurstaal op dezelfde manier gedrukt. Steunkleuren worden vaak gebruikt op verpakkingen.
Stel je voor dat je een groot assortiment aan producten hebt met ieder zijn eigen verpakkingsontwerp. Deze staan naast elkaar in de winkel. Het zou funest zijn dat jouw huisstijlkleur op iedere verpakking net anders is. Er zijn vele verschillende redenen waardoor dit kan gebeuren:
Waarom zou je steunkleuren / Pantonekleuren toepassen in het verpakkingsontwerp?
Bij het werken binnen een productlijn is het dus essentieel om de juiste huisstijlkleur aan te houden!
Het is zelfs mogelijk om meerdere steunkleuren te gebruiken. Maar hou er rekening mee dat hierdoor de productiekosten stijgen.
- We maken gebruik van een kartonnen doosje en een IML potje
- We maken gebruik van 2 verschillende drukkerijen
- De producten hebben een verschillende papiersoorten / verpakkingsmaterialen
- We gebruiken bij een grote verpakking geen klein kartonnen doosje maar een zak.
- We bestellen regelmatig extra verpakkingen bij in verschillende batches.
Stansmes
Zoals aangegeven heeft een lijntekening een magenta/roze lijn die 1 op 1 aangeeft hoe groot de verpakking wordt. Dit zijn de snijlijnen. Deze snijlijnen komen direct overeen met de stansmes. Zodra jouw ontwerp is gedrukt op het papier of karton en rillijnen/vouwlijnen zijn aangebracht, stanst dit mes de vorm van de verpakking in één beweging uit het materiaal. Hierna worden ze gelijmd en opgestapeld om in pakketjes te worden verpakt. Je ontvang jouw drukwerk meestal plano. Dat betekend dat ze ongevouwen aangeleverd worden. De meeste verpakkingslijnen vouwen de doosjes om ze daarna met het product te vullen.
Plastic verpakkingen drukwerk
Etiket
Afhankelijk van de oplage kan het soms interessant zijn om etiketten te bedrukken. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om een emmer, de ene kant als IML te bedrukken en de andere helft met een etiket. Of bij een tube de gehele verpakking te voorzien van een etiket. Hoe groter de oplage hoe eerder je overstapt van een etiket naar IML-verpakking.
Zeefdrukken
Wil je geen etiket op jouw verpakking en bestaat jouw huisstijl uit simpele vormen en minimale kleuren. Dan zou je jouw plastic verpakking ook kunnen zeefdrukken. Dit is een relatief goedkope oplossing. Een zeefdruk wordt ook vaak gebruikt om direct op een metalen verpakking te drukken.
IML
De letters IML staan voor ‘in mould labeling’. Een plastic voorgedrukt label wordt in een mal/vorm/matijs/mould geplaatst. Deze mal heeft de vorm van het eindproduct.
In deze mal wordt gesmolten PP (Polypropeen/plastic) toegevoegd waardoor het in de juiste vorm gedrukt wordt. Tijdens het afkoelen van het plastic wordt het voorgedrukte label erop geplaatst waardoor dit in de vorm smelt. Met als resultaat dat het lijkt alsof het plastic full-color is bedrukt. We zagen als dat je bij drukwerk meer dan 4 kleuren kunt gebruiken bij een IML-verpakking kunnen we in totaal 8 kleuren gebruiken. CMYK + 4 steunkleuren. Let wel op dat de etiketten voor deze IML- verpakkingen meestal andere separate drukker in moet schakelen! Zorg daarom ook dat er een heldere planning opgezet is voor de productie.
Duurzame IML
De verpakkingstechniek ontwikkelt zich steeds verder door. Niet alleen de kwaliteit van de verpakking wordt beter, maar ook zie we steeds vaker duurzame gerecyclede verpakkingen. Denk aan bijvoorbeeld Love Beauty en Planet die dit in zijn gehele concept doorvoert!
Duurzame verpakking
Plastic verpakkingen worden steeds duurzamer. Door gebruik te maken van gerecycled kunststof. Deze verpakkingen zin vaak herkenbaar aan de grijze kleur. Daarnaast zijn er ook kleurloze gerecyclede verpakkingen. Denk daarbij aan het voorbeeld van het merk: Love, beauty and planet, die dit in hun gehele klantverhaal toepassen.