Fabrikantgegevens
Afhankelijk of jij de producent bent of op een andere manier wettelijk verantwoordelijk plaats je de contactgegevens op de verpakking
Voedingswaarde
Verkoop je een product dat je kan eten of drinken? Stel dan de voedingswaarde en allergieën op.
Veiligheidsaanduiding
Verkoop je een product met (semi) gevaarlijkje stoffen? Dan heb je te maken met een veiligheidsaanduiding.
Waar moet ik aan denken bij verpakkingseisen.
Als producent of importeur van een product ben jij wettelijk aansprakelijk. Bij dit proces kan ik je als grafisch verpakkingsontwerper helaas niet helpen. Hiervoor verwijs ik je naar de K.v.K.
Maar ben je opzoek naar een verpakkingsontwerper die weet wat de verpakkingsvereisten zijn in het ontwerp? En de verpakking om kan zetten naar een blikvanger. Dan help ik je graag!
Er zijn veel verschillende producten. Denk aan levensmiddelen, gebruiksvoorwerpen maar ook aan producten met (semi) gevaarlijke stoffen. Voor ieder product gelden er andere wetten en regels. Op deze pagina probeer ik je zoveel mogelijk te verwijzen naar de juiste informatie. Let op disclaimer: Als importeur, producent of verkoper bent je zelf verantwoordelijk voor de uiteindelijke wettelijke verplichtingen op de verpakking.
Houdbaarheidsdatum op een verpakking
Het is wettelijk voorgeschreven om op levensmiddelen informatie te bieden over de uiterste datum tot wanneer het product geconsumeerd kan worden of hoe lang het bewaard kan worden. Voor levensmiddelen kennen we twee verschillende houdbaarheidsdata:
THT: Te gebruiken tot
De THT-datum gebruiken we bij producten die snel bederven. Na deze datum kan de veiligheid niet meer worden gegarandeerd. Denk aan vis, vlees of verse groenten. Vaak zijn ze niet langer dan 5 dagen houdbaar en worden ze koel bewaard in de winkel. Hierbij wordt de datum aangegeven in de volgende volgorde: dd/mm/jjjj. Als fabrikant dien je aan te geven onder welke temperatuur het product bewaard dient te worden. Bij een temperatuur tussen 0° en 6° is dit verplicht.
Productiedatum
Naast een uiterste houdbaarheidsdatum kan ook een productiedatum zijn vermeld. Soms met een code die herleidbaar is tot een exact onderdeel in het productieproces.
TMT: Ten minste houdbaar tot
TMT: Ten minste houdbaar tot Deze datum zegt meer over de bewaartijd van het product. De TMT-datum wordt toegepast bij producten die niet snel bederven. Ze zijn minimaal 5 dagen houdbaar. Dit kunnen geconserveerde producten zijn in bijvoorbeeld een blik of vacuüm zoals koffie. De datum wordt aangegeven in de volgende volgorde: dd/mm/jjjj. Dit is niet de uiterste consumptiedatum. Maar hierin geef je aan dat het product tot deze datum zijn kwaliteit blijft behouden. Na deze tijd gaat de kwaliteit van het product achteruit. Het kan nog steeds gebruikt worden voor consumptie.
We maken het volgende onderscheid:
- ten minste houdbaar tot… (dag en maand)’ voor producten die korter dan drie maanden houdbaar zijn;
- ‘ten minste houdbaar tot einde… (maand en jaar)’ voor producten die tussen de drie en 18 maanden houdbaar zijn;
- met ‘ten minste houdbaar tot einde…(jaartal)’ voor producten die langer dan 18 maanden houdbaar zijn.
Dagverse producten zoals brood en gebak hoeven geen THT of TMT-datum te vermelden. Ze zijn bestemd om binnen 24uur na bereiding opgegeten te worden.
Ja, ik kan wel wat hulp gebruiken!
Verplichte vermeldingen op het etiket van voorverpakte levensmiddelen
De verplichte aanduidingen en vermeldingen moeten in het Nederlands op het etiket staan. Een vaak geuite klacht van consumenten is dat de letters te klein zijn. Hierover zegt de Europese wet Voedselinformatie dat de minimale lettergrootte 1,2 mm moet zijn. Ingrediënten, allergenen, hulpstoffen zoals E-nummers. Een beperkt aantal voorverpakte levensmiddelen is vrijgesteld van de verplichting om de ingrediënten op te sommen. Denk bijvoorbeeld aan levensmiddelen die slechts uit één ingrediënt bestaan, zoals boter of verse groente.
Alcoholische producten
Op alcoholische producten moet het percentage alcohol in volumeprocenten (vol%) aangegeven worden. Deze aanduiding is verplicht zodra er in het product 1,2 vol% of meer alcohol zit. Op alcoholische drankenverpakkingen moeten de gebruikte ingrediënten vermelden en of ze allergenen bevatten. Het vermelden van de voedingswaarde van alcoholische dranken is niet verplicht.
Inhoud van de verpakking
Onder de inhoud van een verpakking wordt de netto-inhoud verstaan. Deze netto-inhoud wordt aangegeven in milliliter, liter, gram of kilogram. Met de netto-inhoud bedoelen we het uitgelekte gewicht zonder verpakking. Overigens hoeft op de verpakking ook niet het aantal stuks te staan, als dit duidelijk te zien is. Bijvoorbeeld 4 kiwi’s onder krimpfolie.
Verzorgingsproducten
Op verzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld: crème, shampoo en cosmetica wordt de periode aangegeven dat het product houdbaar na opening. Deze periode wordt aangegeven in maanden.
Voedingswaardedeclaratie
De ingrediëntendeclaratie en de voedingswaardedeclaratie worden regelmatig door elkaar gehaald. Dit zijn echter twee heel verschillende onderdelen van de verpakking. De voedingswaardedeclaratie is een opsomming van de hoeveelheid energie (kilocalorieën en/of kilojoules), koolhydraten, suikers, eiwitten, vetten, verzadigde vetzuren en zout per 100 gram of 100 milliliter. Het kan ook de hoeveelheid voedingsvezel, polyolen, zetmeel, enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren of vitamines en mineralen aangeven.
Referentie-inname
Op de front of pack van de verpakkingen staat vaak een icoon weergeeft hoeveel procent van de referentie-inname voor energie, vet, verzadigd vet, suikers en zout in het product zitten.
℮-symbool
Het ℮-teken wordt ook wel EEG-teken of geschat-symbool genoemd. Dit komt van het Engelse ‘estimate’ en geeft aan dat het om een gemiddelde gaat. Op de verpakking betekent dit dat er een wettelijke marge zit bij het afvullen van het product in de verpakking. Soms is dit iets meer en een andere keer iets minder. Het ℮-teken mag worden gebruikt bij toepassing van een door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit erkend bedrijfscontrolesysteem. Maar pas nadat er metrologisch advies is uitgebracht door het Nederlands Meetinstituut.
Fabrikantgegevens
Op iedere verpakking dient de naam en het adres of de vestigingsplaats van de importeur of de verkoper te staan. Bij veel verpakkingen is het verstandig om de productie- of partijcode te vermelden. Bij voeding is dit in verband met de traceability zelfs verplicht. Hiermee kan een hele partij waarmee iets mis blijkt te zijn uit de handel worden genomen. Bij kort houdbare producten mag de houdbaarheidsdatum, voor zover deze een dagaanduiding heeft, gebruikt worden als de productiecode. Voor andere producten kan het jezelf helpen om een batch te herleiden. Denk aan een ingekochte partij waar klachten over komen.
Veiligheidsteksten op een verpakking
Zodra een product (semi) gevaarlijke stoffen bevat dient de producent of importeur (naar Europa) veiligheidsteksten toe te voegen op zijn verpakking. Deze teksten mag je volgens de Europese CLP-wetgeving (Classification Labeling of Products) niet zomaar zelf verzinnen.
Producten met (semi) gevaarlijke stoffen kunnen uit allerlei verschillende bestanddelen bestaan. Naast deze bestanddelen speelt de verhouding van de ingredienten tot elkaar ook een grote rol. Afhankelijk van de hoeveelheid en deze verhouding wordt er door de producent of externe partij rekenregels opgesteld. Met deze rekenregels wordt bepaald welke schade het product aan kan brengen aan de mens en/of het milieu. Op basis hiervan de CLP-regels opgesteld die vereist zijn op de verpakking.
Het is niet voldoende om deze tekst zomaar op de verpakking te zetten. Als verpakkingsontwerper dien je op de hoogte te zijn van de verpakking vereisten. Denk daarbij aan de afmeting van het kader. Het verplichte formaat van de tekst. Maar ook de afmeting van de gevarensymbolen. De Nederlandse Voedel en Warenautoriteit (NVWA) ziet hierop streng toe. De gevolgen van het niet naleven van deze verpakking vereisten kan grote gevolgen hebben! Op deze pagina vind je alle onderwerpen en informatie die je kunnen kunnen helpen bij je onderzoek.
Laat je informeren
Op deze pagina heb ik geprobeerd je zoveel mogelijk informatie te bieden. Maar laat je goed informeren welke eisen er aan jouw verpakking worden gesteld, zodra je een product op de markt brengt.