logo-walnoot-coach

Jij doet toch iets met walnoten?

Hoe origineel is jouw logo?

En, hoe gaat het in de noten business?

Noten business? Ik ben life coach.

Bij mij zijn dat hersencellen.

Daar sta je dan. Toch even slikken. Jouw noot vond je op internet: logo’s diversen. En je dacht nog: soort hersenen, perfect voor mij. Alles draait om de mindset tenslotte. En je baalt van die notenwinkel.
Wees origineel?

Originaliteit is een hoog goed. Als grafisch ontwerper verbaas ik me over ondernemers die daar overheen stappen. Een gemiste kans. Want juist met je logo en huisstijl kun jij je onderscheiden. En ik weet niet wat je doet, maar meestal lopen er meer van rond. Jouw persoonlijkheid, je eigen stijl in combinatie met je business, daar moet je iets mee doen.

Hoe gaat dat dan, iets laten ontwerpen?

Een mooi voorbeeld is Maikel. Schilder in hart en nieren. Na 13 jaar kiest hij voor het zelfstandig ondernemerschap. Hij heeft wel een idee voor een bedrijfslogo. En zijn vriendin, creatief en zeer modebewust, ook.

De opzet ziet er leuk uit. Maar mijn grafisch oog kijkt nog eens goed. Die dunne lijnen, die maken het wat vrouwelijk. En hoe komt dit logo over op bedrijfskleding of als bestikkering op de auto? Als een dertien in dozijn én ik vrees dat het wegvalt.

En dan nog iets. Het is hip. En hip is prima, maar wel erg tijdelijk. Voor je spijkerbroek of zomerjack is dat OK. Maar je logo? Daar investeer je in en wil je langer mee doen. Sterker nog: dat beeld moet gaan settelen in het hoofd van je klant en nooit meer weggaan.

Waaraan voldoet een goed logo dan wel?

Het ideale logo sluit aan bij je persoonlijkheid en je eigen voorkeur. Voor Maikel is relevant: voor wie schildert hij precies? Welke problemen lost hij op en waar staat hij voor? Ook basale vragen doen ertoe: van welke kleuren en vormen houdt hij en waar heeft hij minder mee?

toet-ontwerp_werk_logo_maiksschilderwerken-31
toet-ontwerp_basis-huisstijl_visitekaartje2
Valentijn zonder hartjes

Met die input ga je als ontwerper aan de slag. En dan komt de creativiteit om de hoek. Want zelfs als iemand een design voor Valentijn zoekt zonder rode hartjes, moet je met iets sterks komen.

Bij Maikel is er nog een uitdaging, namelijk zijn initialen: M.S., dat is beladen. Bovendien is er een schilder in den lande met dezelfde naam. Uiteindelijke kwamen we tot een tijdloos ontwerp met een wapenschild als basis. Modern uitgevoerd en bestand tegen de tand des tijds. Ook zijn initialen vind je erin terug.

Een wapenschild beschermt!

Maikel is zeer content met zijn persoonlijke originele logo. Het wapen symboliseert bescherming, precies wat hij biedt met schilderwerk. Strakke lijnen. Creatief, maar niet té en een originele verwerking van zijn initialen.

Wees origineel

Een one of a kind logo, daar betaal je uiteraard iets meer voor dan een dertien in dozijn logo. Maar vergeet niet hoe sterk een herkenbare originele huisstijl is. Ik spreek liever over kostenbesparing. Je huisstijl ligt vast, je hoeft niet telkens opnieuw keuzes te maken. Met een eenduidige uitstraling bespaar je zo tijd en geld.

En: verwarring zoals het notendebacle is uitgesloten. Je logo als vertrouwd visueel herkenningspunt voor de lange termijn. Daar gaat het om.

En wie het weleens een spelletje logo’s raden speelt, weet wat de kracht van logo’s is. Een Frans automerk met een soort ruit in het logo? Het antwoord hoef ik je niet te geven. Of toch wel? Ze lijken namelijk op elkaar, maar ook weer niet.

Maak jezelf herkenbaar. Ga voor originaliteit.

Ja, ik wil ook een uniek verpakkingsontwerp!

Kijk jij uit naar een verpakkingsontwerper die commercie,
design en vlot samenwerken graag combineert?
Dan maken we samen een ijzersterk verpakkingsontwerp voor jouw (vernieuwde) product.