Toet Toet! 📣 Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring. Accepteer of sluit dit bericht! 🍪
Kleuren spelen een cruciale rol in ontwerpen. Ze roepen emoties op, versterken boodschappen en beïnvloeden hoe een merk overkomt. De juiste kleuren creëren een specifieke sfeer en trekken direct de aandacht van je publiek. Een doordachte selectie zorgt voor consistentie en herkenbaarheid, wat de impact van je ontwerp vergroot. Door kleuren strategisch te gebruiken, communiceer je effectiever en roep je de gewenste reactie op bij je doelgroep.
Turquoise, een mix van blauw en groen, combineert koele en kalmerende eigenschappen. Deze kleur wordt vaak geassocieerd met frisheid, verfijning, energie, creativiteit, emotioneel evenwicht, vriendschap en loyaliteit.
Variaties van turquoise worden regelmatig gebruikt om water weer te geven. Het is bovendien een waardevol mineraal, geliefd in sieraden, vooral in regio’s zoals het Zuidwest Amerika en het Midden-Oosten.
Rood verenigt tegenstellingen en roept zowel positieve als negatieve emoties op. Het staat voor warmte, passie, kracht, liefde en levendigheid, maar ook voor woede, strijd en extreme emoties.
Lichtrood symboliseert vreugde, sensualiteit en liefde.
Donkerrood wordt geassocieerd met wilskracht, moed en intens verlangen.
Roodachtig bruin kan duiden op aardse eigenschappen of traditie.
Kortom, rood brengt altijd dynamiek in je ontwerp.
Geel wordt gezien als de kleur van waarde, mede door de associatie met goud. Het symboliseert zonlicht, vreugde, schittering en Pasen.
Geel trekt van nature de aandacht, zoals bij de taxi’s in New York. Het valt sterk op tegen zwart en wordt vaak gebruikt voor waarschuwingen. In de natuur zie je dit bij wespen, slangen, gifkikkers en spinnen.
Geel combineert levendigheid met waarschuwende signalen, wat het een veelzijdige kleur maakt in ontwerpen.
Groen, de kleur van de natuur, symboliseert frisheid, rust en stabiliteit. Het is de meest ontspannende kleur voor het menselijk oog en wordt vaak geassocieerd met hoop, succes en veiligheid. Wist je dat groen ook spanning verlicht en wordt gebruikt in casino’s om een ontspannen sfeer te creëren? Aan de andere kant kan groen soms onervarenheid aanduiden, zoals bij de term “groentje”.
De oorsprong van de naam ‘rose’ is afgeleid van het Franse woord voor roos (rose). Roze is een delicate kleur die associaties oproept met woorden als lief, aardig, speels, schattig, romantisch, charmant, vrouwelijkheid en tederheid. Het roept ook optimisme op, zoals in de uitdrukkingen ‘alles door een roze bril zien’ of ‘op een roze wolk zitten’.
Verschillende tinten roze, zoals zalm, koraal, fuchsia en magenta, hebben elk hun unieke uitstraling.
Zwart heeft een dubbelzinnige betekenis. Het kan staan voor somberheid, rouw en mysterie, maar ook voor elegantie, kracht en prestige. Denk aan een zwarte stropdas of luxe auto’s.
Hoewel zwart vaak negatieve associaties oproept, zoals bij ‘zwarte lijst’, straalt het ook autoriteit en formaliteit uit.
Wit straalt helderheid, zuiverheid, sneeuw, kou, vrede, elegantie, verlichting, geloof, glorie, redding en eenvoud uit. Het symboliseert onschuld, perfectie en vrede. In oorlogstijd staat een witte vlag voor overgave. Dankzij de positieve associaties is wit een krachtige keuze om een gevoel van vernieuwing en zuiverheid op te roepen.
Paars is de kleur van royalty en luxe. Het straalt macht, ambitie en mysterie uit. Door de combinatie van de stabiliteit van blauw en de energie van rood, brengt paars een unieke balans in ontwerpen. Het wordt vaak gebruikt om een gevoel van prestige of spiritualiteit te creëren.
Blauw wordt geassocieerd met kennis, sereniteit en betrouwbaarheid. Het roept rust en formaliteit op en verwijst naar natuurlijke elementen zoals de lucht en de oceaan. Blauw is een krachtige keuze voor ontwerpen die kalmte en eerlijkheid willen uitstralen. Of in combinatie met de kleur wit als symbool voor zuiverheid, denk aan de heilige maagd Maria.
Oranje combineert de energie van rood met de vrolijkheid van geel. Het is een energieke kleur die staat voor creativiteit, samenwerking en enthousiasme. Daarnaast roept oranje associaties op met warmte, herfst en nationale Nederlandse trots.
De afkorting PMS staat voor; Pantone Color Matching System. Dit zou je kunnen vergelijken met de RAL-kleuren van een schilder. Zo is bijvoorbeeld RAL1910 bij iedere schilder dezelfde tint wit. Het Pantone kleurensysteem is niet gebaseerd op verf maar geeft de exacte inktkleur aan voor de drukker.
Pantone is het bedrijf dat deze kleurcoderingen publiceert. Ieder jaar kiest dit bedrijf de kleur van het jaar. In 2024 was dit: PANTONE 17-1230 Mocha Mousse
CMYK is de meest voorkomende procesinktset, waarbij de letters staan voor Cyaan (blauw), Magenta (roze), Yellow (geel) en Key (zwart). Deze vier kleuren worden gebruikt in printers voor de zogenaamde “vierkleurendruk”. Door Cyaan, Magenta en Yellow over elkaar te drukken, kun je vrijwel elke kleur maken. Deze combinatie vormt echter geen zuiver zwart, maar een bruine tint. Voor een diepzwarte kleur wordt daarom zwarte inkt toegevoegd.
De “K” in CMYK staat niet voor Black, maar voor Key (sleutel), omdat de zwarte inkt dient als referentie om de andere kleuren nauwkeurig op elkaar af te stemmen.
RGB staat voor de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw, die in beeldschermen worden gebruikt. Dit kleurensysteem is ongeschikt voor drukwerk dat op CMYK gebaseerd is. Bij RGB ontstaat wit door het mengen van licht in de kleuren rood, groen en blauw.
Op beeldschermen vallen de lichtpunten (pixels) zo dicht bij elkaar dat ze voor het oog samensmelten. Elke kleur of pixel heeft een waarde van 0 tot 255. Bijvoorbeeld: Toet-Groen is opgebouwd uit rood: 55, groen: 164 en blauw: 159, wat correspondeert met de hexcode #37a49f.
Zoals bij het kopje RGB is aangegeven worden de losse kleurwaardes van rood, groen en blauw samengevat in een code. Deze code heet een hex-kleurcode of HTML-kleurcode. Deze code gebruik je bijvoorbeeld als stijlelement in je website. Wil jij weten welke hex-code er in jouw logo wordt gebruikt en beschik je niet over de grafische programma’s? Kijk dan bijvoorbeeld op: pintools.com
Kijk jij uit naar een verpakkingsontwerper die commercie, design en vlot samenwerken graag combineert? Dan maken we samen een ijzersterk verpakkingsontwerp voor jouw (vernieuwde) product.
Op al mijn diensten zijn deze algemene voorwaarden van toepassing. Door het opvragen van een offerte accepteert u deze voorwaarden.
Ik ga serieus met jouw privacy om. Deze privacyverklaring geldt daarom voor iedereen die de website van Toet Ontwerp bezoekt of op andere wijze contact legt met mij.
Toet Ontwerp
0416 74 5336 | info@toetontwerp.nl
Bezoekadres
Winterdijk 30b | 5141 KE Waalwijk
KvK: 17242602
BTW-id: NL001772694B96
© Toet Ontwerp. Alle rechten voorbehouden.