kleuren

Wat vertelt een kleur over je ontwerp?

Rood

In de kleur rood komen haast alle karaktereigenschappen samen, van zowel goed als kwaad. Denk aan warmte, woede, ruwheid, levendigheid, kracht, liefde, passie, vuur, bloed, extreme emoties en strijd. Kortom de kleur rood brengt altijd leven in de brouwerij.

Lichtrood staat voor vreugde, seksualiteit, passie, gevoeligheid en liefde. Donkerrood wordt geassocieerd met kracht, wilskracht, woede, leiderschap, moed, verlangen en boosaardigheid. Roodachtig bruin kan worden geassoc

Groen

Lente, het macabere, frisheid, mysterie, jaloezie, eeuwig leven, hoop. Het is de kleur van de natuur. Groen verlicht spanning en houdt rust in. Groen is de meest rustgevende kleur voor het menselijk oog. Het suggereert stabiliteit, uithoudingsvermogen, geluk en succes. Niet voor niets wordt deze kleur in casino’s gebruikt. Maar soms duidt groen een gebrek aan ervaring aan; b.v. een ‘groentje’ is een beginneling. Het staat voor veiligheid; het is de kleur van vrije doorgang in het wegverkeer.

Wit

Wit staat voor helderheid, zuiverheid, sneeuw, kou, vrede, elegantie, zwakheid, verlichting, geloof, glorie, redding. Oriëntatie door licht. In oorlog betekent wit overgave. Zo wordt wit wordt geassocieerd met goedheid, onschuld en maagdelijkheid. Het wordt beschouwd als de kleur van perfectie. In tegenstelling tot zwart heeft wit meestal een positieve associatie.

Oranje

Oranje bestaat uit geel en rood. Oranje geeft het idee van licht en warmte. Het is de kleur van trots, ambitie, de herfst en Nederland. En het wordt geassocieerd met vreugde en zonneschijn. Oranje staat voor enthousiasme, samenwerking, geluk, creativiteit, vastberadenheid en aantrekkingskracht.

Blauw

Ten eerste wordt blauw wordt meestal geassocieerd met kennis en sereniteit. Maar ook met Koelte, het oneindige, betekenis, rust en formaliteit. Daarnaast wordt het geassocieerd met de lucht, de oceaan en het ijs. Het is altijd het symbool geweest van waarheid en zuiverheid. Denk aan de combinatie blauw/wit en de heilige maagd Maria.

Roze

De naam ‘roze’ is afgeleid van het Franse woord voor roos, rose. Roze is een delicate kleur die lief, aardig, speels, schattig, romantisch, charmant, vrouwelijk en tederheid uitstraalt. ‘Alles door een roze bril zien’ en ‘Op een roze wolk zitten’ zijn zeer optimistische uitspraken. Extra woorden die verschillende tinten en waarden van de kleur roze vertegenwoordigen: zalm, koraal, felroze, fuchsia, magenta.

Paars

Paars is de kleur van de royalty’s. Het heeft een sterke religieuze betekenis. Door associaties geeft het een gevoel van mysterie. Paars combineert de stabiliteit van blauw en de energie van rood. Het symboliseert macht, adel, luxe en ambitie.

Turquoise

De mix van de kleur blauw en de kleur groen, zorgt voor een aantal van dezelfde coole en kalmerende eigenschappen. De kleur turquoise wordt geassocieerd met betekenissen van verfrissend, vrouwelijk, rustgevend, verfijnd, energie, creativiteit, emotioneel evenwicht, vriendschap en loyaliteit.

Variaties op turkoois, die vaak worden gebruikt om water voor te stellen. Turkoois is een waardevol mineraal dat vaak wordt gebruikt voor sieraden, vooral in het Amerikaanse zuidwesten en het Midden-Oosten.

zwart

Zwart staat onder andere voor de dood, somberheid, het kwaad, rouw, desoriëntatie door afwezigheid van licht. Maar ook voor autoriteit; het wordt beschouwd als een zeer formele, elegante en prestigieuze kleur (zwarte stropdas of Mercedes). Zwart is een mysterieuze kleur geassocieerd met angst en het onbekende (zwarte gaten). Het heeft meestal een negatieve associatie (zwarte lijst, zwarte humor, ‘zwarte dood’).

Geel

Geel kan gezien worden als een kleur van waarde. Goud (metaal) wordt vaak in het geel afgebeeld. Zonlicht, verraad, schittering, vreugde en Pasen. Het is het dichtst bij zonlicht, het is verbonden met gejuich en lente. Geel is levendig en trekt altijd de aandacht. Denk maar aan de taxi’s in New York.

Geel is te zien voordat andere kleuren worden geplaatst tegen zwart; deze combinatie wordt vaak gebruikt om een waarschuwing uit te brengen. Dit komt ook vaak terug in de natuur. Wespen, slangen, gifkikkers, spinnen.

PMS kleuren

https://www.pantone.com/color-of-the-year/De afkorting PMS staat voor; Pantone Color Matching System. Dit zou je kunnen vergelijken met de RAL-kleuren van een schilder. Zo is bijvoorbeeld RAL1910 bij iedere schilder dezelfde tint wit. Het Pantone kleurensysteem is niet gebaseerd op verf maar geeft de exacte inktkleur aan voor de drukker.

Pantone is het bedrijf dat deze kleurcoderingen publiceert. Ieder jaar kiest dit bedrijf de kleur van het jaar. In 2024 was dit: PANTONE 13-1023 Peach Fuzz

CMYK kleuren

CMYK is de meest voorkomende procesinktset. De letters CMYK verwijzen naar Cyaan (blauw) Magenta (roze) Yellow (geel) en de Zwarte (Key/Sleutel) inkten. Deze 4 kleuren gebruik je ook thuis in de printer dit heet een “vierkleurendruk”. Zodra je Cyaan, Mageta en Yellow over elkaar heen drukt kan je alle kleuren maken die je zou willen. Dit heet het CMY-kleurmodel. Deze drie CMY kleuren samen vormen zwart. Maar dit zwart vaak bruinig van kleur. Om een diepe zwarttint de produceren wordt er een zwarte inkt gebruikt.
Maar de letter K staat niet voor Black/Zwart maar voor Key ofwel sleutel. Dit komt doordat deze gebruikt wordt om de verschillende kleuren precies over elkaar heen te laten vallen.

 
toet-ontwerp_kleursoort-cmyk

RGB kleuren

De afkorting RGB staan voor de primaire kleuren Rood-Groen-Blauw. Dit zijn de kleuren die in iedere beeldscherm worden gebruikt. Het RGB-kleurenstysteem is daarom niet geschikt voor drukwerk dat is opgebouwd uit het CMYK-kleurensysteem. Door de menging van de kleuren Rood Geel en Blauw in een lichtstraal, ontstaat er in principe de kleur wit. In een beeldscherm liggen de lichtpunten (pixels) zo dicht bij elkaar dat ze voor het oog samenvallen. Iedere kleur/lichtbron/pixel in een scherm heeft een eigen waarde. Deze waarde wordt uitgedrukt in een getal van 0 tot 255. Zo is Toet-Groen opgebouwd uit Rood: 55 Groen: 164 en Blauw: 159.  Deze kleuren samen krijgen een hexcode: #37a49f

toet-ontwerp_kleursoort-rgb

HEX-code

Zoals bij het kopje RGB is aangegeven worden de losse kleurwaardes van Rood, Groen en Blauw samengevat in een code. Deze code heet een hex-kleurcode of HTML-kleurcode. Deze code gebruik je bijvoorbeeld als stijlelement in je website. Wil jij weten welke hex-code er in jouw logo wordt gebruikt en beschik je niet over de grafische programma’s? Kijk dan bijvoorbeeld op: pintools.com

Toeter hier je vraag!