Extra informatie

toetontwerp-favicon

Resolutie en beeldkwaliteit

Een foto is opgebouwd uit verschillende gekleurde puntjes, die wij pixels noemen. Hoe dichter deze pixels op elkaar staan (pixeldichtheid / pixels per inch*), hoe scherper het beeld. De resolutie geeft aan wat de pixeldichtheid is dus de beeldkwaliteit van een foto.

Een foto met een lage resolutie lijkt alleen scherp als je deze in een klein formaat laat zien. Voor drukwerk gebruik ik altijd foto’s met een resolutie van 300 pixels per inch. Dit in tegenstelling tot een website waar 72 tot 150 pixels per inch voldoende is.

toet-ontwerp-300dpi

300dpi
toet-ontwerp-72dpi

72dpi

Vector en pixels

Zoals in het kopje resolutie en beeldkwaliteit is uitgelegd, is een foto opgebouwd uit pixels. Logo’s worden ontworpen in grafische programma’s, waardoor het opgebouwd wordt als een vectorbestand. Een vectorbestand bestaat uit punten met daar tussenin een lijn. Door deze manier van werken is een vectorbestand tot in het oneindige te vergroten zonder aan beeldkwaliteit in te leveren.

toet-ontwerp_pixels

pixels
toet-ontwerp_vector

vector

Kleuren voor scherm en drukwerk

Er bestaan verschillende manieren om kleuren op te bouwen.

De bekendste is RGB.

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Deze kleuren worden alleen gebruikt op een scherm; televisie, computer, telefoon etc. RGB kleuren kun je niet gebruiken bij drukwerk.

Voor drukwerk gebruiken we CMYK.

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Deze kleuren worden over elkaar gedrukt waardoor je alle kleuren van de regenboog kunt maken.

Pantonekleur voor specifiek drukwerk.

Pantone kleuren zou je kunnen omschrijven als een kleur uit een potje. Als je verf koopt voor op je muur, bijvoorbeeld kleur RAL9001, is deze kleur bij ieder verkooppunt hetzelfde. Dat is ook zo bij Pantonekleuren. We kunnen Pantonekleuren gebruiken in een huisstijl om zo bij iedere drukker exact dezelfde kleur te krijgen.

HEX-kleurcode:

De HEX-kleurcode geeft een CMYK of RGB kleur aan. Deze code geeft aan hoeveel % er van iedere kleur is gebruikt.

toet-ontwerp_kleursoort-rgb

RGB
toet-ontwerp_kleursoort-cmyk

CMYK

Vragen of interesse?

Kleurafwijkingen

Hoe wij kleuren zien is niet alleen per persoon verschillend maar ook per beeldscherm. Op een oud beeldscherm zien de kleuren er anders uit dan op een nieuw scherm. En hoe staat het scherm ingesteld? Als je misschien ooit een vloerkleed of nieuwe gordijnen hebt gekocht, herken je het waarschijnlijk. Door de kleur van het licht lijkt je aankoop in de winkel anders dan thuis. Licht is ook van toepassing op drukwerk en kan er daarom soms net iets anders uitzien.

Hoe lever ik als klant tekst, bestanden of correcties aan?

Ten eerste: Wat fijn dat je voor Toet Ontwerp hebt gekozen! Ik ga graag voor jou aan de slag. Maar om dit zonder onnodige fouten te kunnen doen, is het belangrijk hoe alle informatie wordt aangeleverd.

Aanleveren tekst

Graag ontvang ik alle teksten in Word. Vanzelfsprekend is dat de tekst makkelijk leesbaar dient te zijn en de site vrij moet zijn van spelfouten. Toet Ontwerp kijkt graag je teksten na, maar heb je meer hulp nodig? Dan bied ik hulp bij het schrijven van je teksten. Let erop dat er geen tabs, kolommen, correcties en doorhalingen in staan. Kortom: gewoon de tekst met kopjes.

Aanleveren foto’s

Bij het aanleveren van foto’s is het belangrijk dat deze helder en scherp zijn en een hoge resolutie hebben. Stuur daarom altijd de originele foto door. Ik controleer graag of het bestand voldoende is voor het uiteindelijke doel. Grote bestanden kun je makkelijk verzenden met WeTransfer.com. Hiervoor is geen account nodig.

Aanleveren logo’s

Bij het aanleveren van een logo is het belangrijk dat dit gebeurd als grafisch vectorbestand. Hierbij ontvang ik bij voorkeur een .EPS of .AI bestand. Vaak kan ik ook werken met een .PDF bestand. Mocht je jouw logo niet digitaal hebben, stuur het dan in hoge resolutie op. Ik kan dit tegen een vergoeding digitaliseren.

Aanleveren correcties

Ik stuur je altijd een PDF-bestand toe met het ontwerp. Hierin kan je correcties aanbrengen. Het aantal inbegrepen correctierondes staat in de offerte. Het is dus belangrijk dat je alles zorgvuldig controleert.

Laatste controle

Voordat ik bestanden definitief maak, vraag ik ten alle tijde om een laatste controle. Zonder goedkeuring kan ik drukwerk niet naar de drukker sturen.

BNO

Toet Ontwerp is aangesloten bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers afgekort (BNO).

Algemene voorwaarden

Op al mijn diensten zijn deze algemene voorwaarden van toepassing. Door het opvragen van een offerte accepteert u deze voorwaarden.

Contact

Voer deze code in om uw vraag te verzenden: captcha

contactinformatie

Toet Ontwerp
César Francklaan 77
5144 WE Waalwijk

06 295 78 222
info@toetontwerp.nl
facebook.com/toetontwerp